Elérhetõ
Amennyiben hétfő 18:00 óráig rendelsz,
a várható kiszállítás november 05, szerda.
Csuta hántolt árpa /Étkezési/ 500g. Az árpa a hideg mérsékelt öv legősibb és ma is legfontosabb gabonaféléje. Származási helye Tibet.
Számos kedvező hatással rendelkezik, amely megszokott táplálékainkra nem mindig jellemző. A teljes árpa gazdag nyomelemekben: káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort tartalmaz, méghozzá kétszer annyit, mint a barna rizs. Ezek elengedhetetlenek a normális szív- és agyműködéshez. Emellett megnyugtatóan hat az idegrendszerre és vizelethajtó hatású is.
A lábasban vagy serpenyőben megpörkölt árpa hasznos a levesben: az ily módon elkészített levesbetét könnyű, puha, meleg, könnyen megemészthető és ízletes. A természetes táplálkozás előnyeit hirdető szakemberek is javasolják, hogy az árpát és a gabonaféléket előbb pirítsuk meg, mivel ez könnyebben emészthetővé teszi őket, növeli a tápértéküket, és javítja az ízüket. Megpiríthatjuk a sütőben is, így praktikus módon egyszerre készíthetjük el a szükséges mennyiséget.
A gabonaféléket mindig vízben főzzük, mivel a tej fehérjetartalmú és nem egyeztethető össze a keményítővel. Azokon a vidékeken, ahol a kása mai napig megmaradt nemzeti ételként, a parasztcsaládok vízzel készítették, növényi olajokkal tették táplálóbbá. A helyesen elkészített árpát jól feldolgozza a szervezet, de a maximális tápérték és emészthetőség érdekében hántolatlanul és hőkezelve, megfőzve, illetve csíráztatva érdemes fogyasztani.
A magokat háromszoros vízmennyiségben legalább 3-4 órára beáztatjuk, majd a vízben főzzük egyenletesen kis tűzön 25-30 percig. A világos íz és lágyság érdekében lágy vizet (buborékmentes ásványvizet) használjunk. Az árpa gyorsan elkészíthető, és az előre beáztatott állapotának köszönhetően néhány perc alatt tálalható. Különösen ajánlott a zöldségekkel kombinált receptek alkalmazása az egyoldalú táplálkozás elkerülése érdekében.