Elérhetõ
Amennyiben hétfő 18:00 óráig rendelsz,
a várható kiszállítás november 05, szerda.
A köles a pázsitfűfélék családjába tartozik, egyike a legrégebb óta termesztett „gabonaféléknek”. Ázsiában és Afrikában több, mint 4000 éve ismerik. Kiemelhető a vas, fluor, foszfor, kén, cink, magnézium, kalcium, szilícium- és B1, B2, B3, B6-vitamintartalma. Emberi fogyasztásra a hántolt köles a megfelelő, bár a hántolás a vitamintartalmának egy részét lecsökkenti. Gluténmentes, a lisztérzékenyek étrendjébe is beilleszthető.
Elkészítése nagyon egyszerű, kb. kétszeres mennyiségű vízben 15-20 perc alatt megfőzhető. Közben akár két-háromszorosára is megduzzadhat, emiatt kiváló kása készül belőle. Reggelire mézzel, lekvárral édesítve, asztalt gyümölcsökkel, olajos magvakkal fogyasztható a szokásos müzli helyett vagy annak kiegészítésére. A kölespehely szintén tehető müzlibe, de frissen préselt gyümölcslébe, levesekbe, tejbe vagy joghurtba is keverhető.
A köles lisztjéből lepényt, palacsintát vagy akár kenyeret is süthetsz, utóbbit búza- vagy rozsliszttel keverve. Emellett számos más felhasználási módja létezik: rizs helyett vagy mellett párolva vagy főve köretként, zöldségekkel tálalva akár vegetáriánus főételként is megállja a helyét. Jó választás rakott, töltött ételekhez és vagdaltakhoz is.